Због „хеликоптерског новца“, Србија кризу дочекује са 2 милијарде евра мање

Ресорни одбор Демократске странке за привреду још је 2020. године упозоравао на негативне последице „хеликоптерског новца“ и ефекте које би могао да има на инфлацију, а самим тим и животни стандард грађана. У то време се режим Александра Вучића хвалио да сличан приступ опоравку из кризе имају и Сједињене Америчке Државе, где је у међувремену постигнут консензус да је управо овакав приступ довео до највеће инфлације у последњих 40 година. 

Ситуација у Србији није значајно другачија. Док Народна банка Србије тврди да је код нас инфлација „увезена“ и последица фактора на које нисмо могли да утичемо, нема сумње да је криза могла бити умањена само да власти нису примењивале популистички приступ решавању озбиљних проблема. На основу анализе Фискалног савета, чак 2 милијарде евра нашег новца је потраћено јер нису постојали принципи при давању помоћи за опоравак привреде. Као последица тога, долазећу кризу ћемо дочекати са 2 милијарде евра мање, односно, са 2 милијарде евра дуга више.

Ресорни одбор Демократске странке за привреду упозорава да суштина проблема лежи у томе што не можемо да се ослонимо на то да власт зна шта ради. То је посебно застрашујуће имајући потенцијалну долазећу рецесију у виду. Када режим најави раст плата и пензија од 18%, уз неефикасан и превелики јавни сектор, јасно је да би једино чудо могло да нас спаси од спирале раста цена и плата, као и њихових деструктивних последица по привреду.

Информативна служба Демократске странке