Таталовић: Шапић је СНС-у некада био осведочени лопов, а данас им је добар за градоначелника

Глас за Александра Шапића био би глас за наставак досадашњег начина управљања градом. Господина Шапића не познајем, па ми не пада на памет да оспоравам његову личност, то је уосталом СНС већ годинама радио када су говорили да је он један од „осведочених лажова и превараната“ који су направили огромне дугове, да је тукао људе, да је продужена рука тајкуна и слично. Сад им је добар за градоначелника, наводи у интервјуу за Данас шеф одборничке групе „БеДем – Демократска странка“ Филип Таталовић, једно од нових лица у београдској Скупштини.

Шта се у њиховом односу променило питање је за СНС и господина Шапића, каже Таталовић и додаје да ће ДС уместо тог „ваљања у блату“ грађанима указивати на праве ефекте политике коју спроводи актуелна власт и нудиће јасне алтернативе у том погледу.

1. Чега ће ДС у Скупштини бити „БеДем“?

Београдске демократе ће пре свега бити бедем „ријалити политици“ коју води СНС. Идеја те политике је да људе убеди да су сви исти, да све актере увуче у блато како бисмо се бавили личним односима и најнижим навијачким страстима а не политиком коју власт спроводи.Проблем са њиховом политиком је што се она заправо не свиђа чак ни њиховим гласачима. Највећа превара коју је Александар Вучић извео је што је убедио људе да је он обични популиста, док заправо све време спроводи неолиберални економски програм. Демократе ће тој политици супротставити један модеран социјалдемократски програм.

2. Како мислите да се изборите са могућим опструкцијама градске власти и председавајућих у Скупштини града?

Најчешћа опструкција је заправо што се све ради по “хитној” процедури, тако да најчешће не знате о чему ће се расправљати док не седнете у скупштинску клупу. Онда на лицу места добијете хрпу папира са ситним текстом, по правилу лоше копираним, па узмете лупу да се упознате са том “хитном темом”. Наравно, говора нема о томе да Вам било шта дају у електронском формату јер је ђаво ту у детаљима и идеја је да њихови одборници по команди дигну руке а да се опозиција и јавност не замарају много тривијалностима као што су трошење јавног новца и коруптивни уговори. Знамо у шта смо се упустили. Једини начин да се борите против СНС машинерије јесте озбиљан рад. Пажљиво смо бирали наше одборнике. Бирали смо људе способне да се изборе са притисцима, људе жеље озбиљне политичке борбе и доказивања. А иза њих стоји цео тим који је радио на политикама које ћемо нудити Београђанима. Сви ми заједно ћемо грађанима показати да нисмо ушли у Скупштину да кукамо на силу и неправду већ да се са њима ухватимо у коштац. И победимо.

3. Раније сте говорили о проблему сплавова на Савском кеју, шта су данас горући проблеми у главном граду?

Корупција је толико „нормализована“ да делује да смо на њу огуглали. Сем што се јавна средства сливају у приватне џепове она временом доводи и до пуцања система. Зарад намиривања личних и партијских интереса занемарују се правила и мишљења струке и онда добијете ситуацију да више не умемо да поставимо ни камене коцке на Тргу Републике. Технологијом употребе камене коцке овладали су у старом Вавилону пре 4.000 година. Због корупције ми данас ни камене коцке не можемо да сложимо из прве.

Ситуација са ваздухом и водом је такође алармантна. Зелене површине су под сталним нападом. Београду је хитно потребна „легализација“ зелених површина – то јест забрана градње на свим оним површинама које су данас под зеленилом. Тренутно је у току борба за 66 хектара шуме Бајдина у Миријеву. СНС верује да је ОК да се та шума посече и да тамо никну зграде. За нас је ствар јасна: Београду треба више зелених површина, а не мање.

ГСП је пред пуцањем због форсирања приватних превозника уместо улагања у сопствене капацитете.

План линија метроа изгледа као да га је правио неко ко тера инат здравом разуму.

Постоје и проблеми који су мање видљиви јер на наплату долазе касније, али а ништа мање озбиљни. Целокупни систем образовања прилагођавамо краткорочном интересу инвеститора уместо да га прилагођавамо потребама целог друштва. Форсирањем приватних вртића доћићемо у ситуацију да раслојавање становништва почне већ у јаслама.

Око 70 одсто површине града Београда, веровали или не, чини пољопривредно земљиште. У исто време за пољопривреду се из буџета града издваја целих 0,21 одсто. У нормалним околностима то је бесмислено мало, а у ситуацији када је светско тржиште хране поремећено због рата у Украјини то је потенцијално катастрофално.

Извор: Данас