Шта је са изборима: како привући младе?

Панелом "And what about elections?" започела је још једна Академија вредности и политика, програма који организује Фондација Фридрих Еберт.

О раду и сарадњи опозиционих странака у Србији, изборним условима и преговорима под окриљем Европског парламента, али и мотивацији бирача говорили су председник Извршног одбора Демократске странке Душан Kостадиновић, члан ужег председништва Странке слободе и правде Јован Личина и председник Покрајинског одбора Демократске странке Небојша Новаковић.

Панелисти су као један од највећих изазова издвојили мотивисање младих људи да се активно укључе у политичке активности, што је Личина појаснио тиме што млади, оног момента када постану пунолетни и добију пасоше, желе да напусте земљу. Ако нису заинтересовани да остану да живе овде, сматра Личина, онда не могу бити ни заинтересовани да решавају проблеме у држави.

Новаковић се није сложио са овим ставом јер млади данас не одлазе само због новца или велике разлике у примањима, већ због осећаја да нешто у држави озбиљно не ваља. Новаковић верује да би ситуација могла да буде много другачија уколико бисмо успели да у Србији успоставимо праву циркуларну економију, а не оно о чему говори премијерка Ана Брнабић, и да би се велик број младих вратио у Србију, баш као што је то случај у Пољској.

Kостадиновић, с друге стране, грешку опозиције и прилику коју тек треба искористити види у чињеници да се већина опозиционих партија понаша као да се ради о релативно нормалној кампањи у којој грађане и младе привлачимо програмима, уместо да сви гађамо у исту мету - мафијашку организацију на чијем је челу управо сам врх државе. Нема већег општег интереса, сматра Kостадиновић, од смене режима Александра Вучића јер све док је мафија на челу државе не може бити ни промена, ни останка или повратка младихИнформативна служба Демократске странке