Николић: Ружић да престане да скрива податке о броју оболелелих ученика и наставника

Ресорни одбор за образовање Демократске странке тражи од министра Ружића да јавно на сајту Министарства просвете објави број ученика и наставника који су заражени од Цовид-19.

Тражимо да тај број буде објављен и редовно ажужиран за сваку општину и школу засебно и да се министарство стриктно придржава семафор модела који је само прописало. Само ако се будемо придржавали свих мера и прописаног модела наставе спречићемо ширење вируса и настава ће се доминантно одвијати у школи, што је изузетно битно за квалитет наставе, чему теже и наставници и ученици и родитељи.

Такође, захтевамо и да се свим ученицима и наставницима  обезбеди одговарајућа опрема за онлајн наставу која се држи у појединим одељењима где постоји више од двоје оболелих ученика или се прелази на други или трећи модел наставе.

„По мојим сазнањима, само у Сокобањи која има око 16.000 становника има већ преко 230 оболелих грађана, а Kризни штаб није имао ниједан састанак како би разматрао новонасталу ситуацију. Управо због неангажовања и нереаговања, велико је неповерење у мере које се доносе. Последице неблаговремене реакције су велики број болесне деце и просветних радника,“ речи су Тање Николић, чланице Ресора за образовање Демократске странке. „Ако већ морамо да прелазимо на наставу на даљину, морамо да имамо и услове за то. У многим срединама и даље постоје деца која немају техничке могућности да прате онлајн наставу, јер немају одговарајућу опрему или интернет. Иако средства потребна за техичко опремање ове деце нису велика, нико не реагује на апеле директора школа и наставника. Због тога, Демократска странка тражи од Ружића да свим школама обезбеди опрему која недостаје, јер улагање у образовање није трошак, него инвестиција,“ закључула је Тања Николић.

Демократска странка, такође, тражи и од председника Србије и од чланова Владе Србије да сви, без изузетка, напокон почну да поштују мере које су сами прописали, ако очекују да то исто чине и сви наставници и ученици.


Информативна служба Демократске странке