Први кораци Посланичког клуба ДС – брига о пензионерима, пољопривредницима и слободи медија

Народни посланици и посланице Демократске странке данас су одржали конференцију за медије у централном дому Скупштине Србије и најавили прве коракеПосланичког клуба ДС-а: бригу о пензионерима, пољопривредницима и слободи медија.

"Пензије су међу најмањима у Европи и региону, дуг пензионерима није враћен, не постоји законски начин одређивања висине пензија, него то чини Влада по свом нахођењу. Све то пензионере чини веома угроженима," изјавио је председник Демократске странке Зоран Лутовац и указао на то да у Србији данас на једног пензионера долази мање од једног запосленог.

"Један од највећих промашаја власти СНС то што је људима дирнула у пензије. На тај начин је свима послата порука да пензије нису штедња запосленог, већ да из тог фонда свако може захватати како му је драго. Ово је сигнал људима данас да у пензиони фонд уплаћују што је мање могуће да би у будућности неко могао мало и да им узме. На тај начин се руши потпуно пензијски систем," поручио је Лутовац.

Председник демократа је нагласио да се одговорна влада не расипа заједничким новцем, већ на важна места запошљава оне који знају, а не оне који су послушни како не бисмо имали огромне губитке попут оног у ЕПС-у.

"У последњих десет година Република Србија је из буџета исплатила око милијарду евра за казне и пенале. То је двоструко више од уштеде остварене смањењем пензија током фискалне консолидације која је, како се могло чути, спасила државу банкрота. Дакле, пензионерима су одузимане њихове зарађене пензије да би се плаћала неспособност и незнање оних који управљају Србијом.Само ове године на име казни и пенала у буџету је предвиђено 280 милиона евра. Једино што знамо да је 80 милиона превиђено за почетак исплате за реституцију, а шта је са осталих 200 милиона?" упитао је Зоран Лутовац.

Демократе подсећају да, према подацима Фонда ПИО,у Србији има 1,68 милиона пензионера. Више од милион њих живи са примањима мањим од 30.000 динара, а њих 300.000 има пензију мању од 15.000 динара. Најнижа примања имају пољопривредни пензионери - тачно 2.130 њих прима старосну пензију мању од 5.000 динара, док су економски још угроженији грађанистара лица без права на пензију јер не постоје социјалне пензије.

„Предлог Закона за повраћај средстава одузетих пензионерима за фискалну консолидацију поднећемо почетком септембра," поручио је председник демократа.

Брига о пољопривредницима налази се високо на листи приоритета ДС-а, који је данас већ подржао протесте пољопривредника и њихове захтеве да минимална цена тоне сунцокрета буде 700 евра плус ПДВ и да се повећа количина горива која може да се сипа у тракторе и пољопривредне машине и да то може да се учини на свакој бензинској пумпи, а не само на НИС-овим. "У овом тренутку су процене такве да је на половини њива у Банату суша у потпуности уништила род, а да ће на другој половини ораница бити тек 10% од просечних приноса. Зато захтевамо од Владе да прогласи елементарну непогоду од суше, да би помогла ионако осиромашеним пољопривредницима и смањила им намете које плаћају држави," поручила је Драгана Ракић.

Заменица председника Демократске странке нагласила је да пољопривреда под министром Браниславом Недимовићем и СНС-ом доживљава потпуни колапс и да зато демократе захтевају оставку министра Недимовића, који не само да је показао изузетно незнање за област која му је поверена, него и потпуну безидејност када треба решавати проблеме у пољопривреди.

"Сељаци су потпуно у праву када кажу да држава не стоји иза њих. Зато ихДемократска странка подржава у данашњим протестима и свим будућим који ће бити неминовни јер је овакво стање у пољопривреди неодрживо," поручила је Драгана Ракић.

Потпредседница Демократске странке и народна посланица Татјана Манојловић говорила је о стању у медијима."УизвештајуБиродија за период од годину дана јасно се види да је у централним информативним емисијама телевизија са националном покривеношћу, ДС добила 37 минута и 47 секунди, док је Александар Вучић био заступљен 129 сати и 9 минута. То је 205 пута мања заступљеност. Нема потребе предочавати колико то утиче на формирање јавног мњења и резултате избора, све да су остали изборни услови савршени. Такође, анализа информативних садржаја телевизија показује да све четири телевизије којима се поново додељује национална фреквенција у исто време, и на потпуно исти начин, извештавају о Александру Вучићу, као да постоји диригент који све синхронизује!" изјавила је Татјана Манојловић.

Интересантно је и да РЕМ, иако је прошло четири месеца од избора - још увек није објавио анализу о извештавању током предизборне кампање.

"Посланици Демократске странке ће на наредном заседању Парламента затражити разрешење чланства у РЕМ-у председавајуће Оливере Зекић, због несавесног обављања посла. Да би се иницијатива покренула потребно је да то потписима потврди 20 посланика, а имамо потврду да ће то учинити и далеко већи број наших колега из опозиционих странака. Такође,са нашим правним тимом разматрамо и подизање тужби пооснову 'злоупотребе службеног положаја' и 'несавесног рада у служби' који подлежу кривичној одговорности," најавила је Татјана Манојловић.

Информативна служба Демократске странке