Покушај стварања хаоса и хушкања рудара на грађане не може спасити Грчића и сараднике од одговорности

Данашњим саопштењем вршилац дужности директора Електропривреде Србије (ЕПС) Милорад Грчић покушао је додатно да “замути воду” у већ узаврелој атмосфери у ЕПС-у.

Уместо да јавности понуди одговоре на питања која се већ дуже време постављају и указују на његов непрофесионалан и нестручан рад, овај јуришник СНС-а покушава да у најбољем стаљинистичком маниру кривицу пребаци на “стране плаћенике и домаће издајнике”.

Зашто је Електропривреда Србије принуђена да купује око 10 одсто електричне енергије коју произведе на дневном нивоу? Зашто и поред медијске помпе и најава ремонта блока Б1, он још увек није на мрежи и не производи потребну електричну енергију уместо што производи дневне финансијске губитке од најмање 2 милиона евра? Зашто пројекат изградње блока Б3 у термоелектрани „Kостолац Б“ толико касни, када је уговор потписан још 2013. године? Kад ће бити завршена ова наводно највећа инвестиција у ЕПС-у у протеклих 30 година, чиме ће бар једним делом бити решени и наши електро-енергетски проблеми? И зашто три године заредом Државна ревизорска институција извештава да ЕПС упорно крши Закон о јавним набавкама и ненаменски троши милијарде динара? Питања има још много, али не и одговора.

Ресорни одбор Демократске странке за енергетику и рударство упозорава Милорада Грчића да не хушка рударе на грађане који се на улицама оправдано боре за своја права, да не сеје страх међу рударима и да не покушава да одговорност за тешку ситуацију у ЕПС-у пребаци на неког другог, јер је управо он тај који је радницима претио отказом ако се не потпишу на листу сигурних гласова за СНС.

Нико од инжењера електротехнике, рударских инжењера, стручне и академске јавности се не залаже за затварање рудника и гашења термоелектрана преко ноћи, подвлачи се у саопштењу демократа. То је процес који ће трајати деценијама и треба да буде добро испланиран и добро вођен, а Милорад Грчић нити је инжењер по стуци, нити у том смислу има професионалног и стручног кредибилитета. Грчић је само „партијски комесар,  а покушај прављења хаоса и сејање немира међу запосленима у ЕПС-у, не може Грчића и његове сараднике спасити од преузимања одговорности пред институцијама.

Информативна служба Демократске странке