Подршка Мили Вујић је подршка свим грађанима у борби за слободну Србију

Представници Демократске странке пружили су на данашњој конференцији за медије у Нишу подршку Мили Вујић, председници Европске мреже Србије, у борби за основна људска права и затражили од надлежних институција да је заштите.

Професор из Ниша, Чедомир Васић навео је да је по среди бесомучна кампања против једне невладине организације и његове суграђанке, као и да грађани морају да устану и супротставе се неправди која се спроводи над Милом Вујић, која је донела немерљив допринос граду. Срамота је што је Ниш, некада културни, образовни и уметнички центар у ком је било милина живети, последњих година претворен у паланку у којој се управља као у калифату, сматра професор Васић.

„Последњих девет година незнање је повело озбиљну борбу против знања и један од таквих примера је управо случај Миле Вујић, жене која је завршила два факултета, која говори четири језика и која је читаво своје деловање посветила борби за побољшање квалитета живота грађана у свом граду и у Србији. Под влашћу Српске напредне странке, генерације и генерације младих људи побегле су из ове земље. Није ово само проблем Миле Вујић, ово је проблем читавог друштва,“ изјавио је Ненад Митровић, потпредседник Демократске странке и послао поруку члановима Српске напредне странке да ће на крају остати сами са својим новцем и својим незнањем, а да ће Демократска странка стати иза сваког човека и бранити га од неправде и безакоња.

Миодраг Гавриловић, потпредседник Демократске странке, истакао је да живимо у друштву у ком је насиље ушло у политички живот и свакодневицу. „Јасно је да и у случају Миле Вујић говоримо о борби између добра и зла, као и да се налазимо у ситуацији у којој се више ни не зна ко киме влада. Да ли држава управља мафијом или мафија државом? Зато нема другог решења – вратићемо смисао живота у Србији, само ако сви устанемо и будемо солидарни. Баш зато смо данас и дошли у Ниш да покажемо солидарност, да кажемо људима у Србији – немојте да се бојите,“ охрабрио је грађане Ниша и целе Србије потпредседник ДС-а Гавриловић и позвао их да пријаве сваку неправду коју преживљавају због режима Александра Вучића.

Мила Вујић је изјавила да је прва особа која ју је позвала после званичне објаве о прогону био Зоран Лутовац, а да је потом стигло и преко педесет мејлова у којима су грађани пријављивали истоветно угрожавање њихових права у југоисточној Србији. „Александре Вучићу, можете да ме убијете, можете да ми одузмете живот, али то што шаљете људе да ме сачекују испред врата, да ми обијају стан, да ми искључују струју, да ми фалсификованим потписима отимају имовину, да ми излепљујете ауто јер сте мислили да сте ме уништили, а ја сам се као феникс вратила из пепела – срам Вас било. Срам било и Драгану Сотировски која је плакала код нас у канцеларији и коју смо подржали када смо веровали да  се бави истраживачким новинарством, а данас крши законе,“ поручила је Мила Вујић председнику државе и градоначелници Ниша. Указала је и на то да ЕПС ради незаконито, да чак ни суд није заштићен од утицаја и да сматра да је време за општи бунт.

Да је јасно зашто је толики притисак на Милу Вујић, сматра председник Демократске странке Зоран Лутовац, и појашњава да је Мила Вујић глас критике, глас другачијег мишљења, глас народа, глас грађана и Ниша и Србије. „Овај режим почива на томе да се сузбије другачије мишљење, да сви који другачије мисле буду скрајнути, буду притиснути, буду под таквим притиском да не смеју да говоре или ће остати без егзистенције. Србија клизи у пропаст док нам они објашњавају како је у Србији добро. Данас из Србије не одлазе само они који не могу да живе, а таква је велика већина, већ одлазе и људи којима је доста неправде, који виде да су они најгори међу нама запосели власт. То је демонстрација силе и управо је насиље модел којим ова власт влада Србијом и докле год тако буде било клизићемо у пропаст,“ закључио је Зоран Лутовац. Председник демократа је поручио да морамо да одбранимо сваки критички глас, да охрабримо људе да слободно мисле и говоре јер без тога нема достојанства, нема слободног живота. „Важно је да држава почива на владавини закона, а нема закона ако они не важе за све пођеднако. Свако ко не поштује закон мора бити суочен са чињеницом да ће одговарати. Подржавајући Милу Вујић, ми подржавамо све слободоумне грађане Србије, подржавамо слободну мисао, подржавамо слободне медије. Желимо да изградимо нову, слободну Србију у којој ће сваки грађанин бити заштићен,“ закључио је Лутовац.


Информативна служба Демократске странке