Новаковић: Никад даље од фазе нормалног живота

Законе о рехабилитацији који су донесени за време власти Демократске странке Србије 2006. и Демократске странке 2011. године, неко или није разумео, или жели криво да их разуме како би  судске пресуде попут последње која се односи на рехабилитацију Николе Калабића биле могуће.

Овим се недвосмислено додатно разара друштвено ткиво, које је на разне начине већ драматично изложено разарању кроз читаву последњу деценију. Следећи добру праксу развијених демократија, где су се овакви закони користили управо за спутавање радикалнијих ревизија историје и исправљање неправди начињених током и након Другог светског рата на простору Европе, и у Србији су начињени ови правни кораци од стране поменутих Влада. Међутим, од 2012-те суд и судска пракса се неупитно сврстала на страну режима чија је идеолошка константа утемељена на преправљању историјских догађаја и новом тумачењу историје на српском и југословенском простору.

Политику експлоатације и поставке историјског ревизионизма недвосмислено храни рехабилитација ратних злочинаца из Другог светског рата, коју режим Александра Вучића користи за креирање ужих националних и политичких циљева, који су базирани на бестидном извртању истине, чему смо и иначе изложени у нашој свакодневници преко медија под његовом директном контролом. Са том праксом власт СНС-а неумољиво наставља да ради једнако предано и на релативизацији злочина у грађанском рату 90-их година прошлог века на простору некадашње СФРЈ. На тај начин Вучићев режим шаље јасан сигнал какву политичку културу и вредност жели у српском друштву. Друштво које пориче злочине појединаца начињене у једном од најужаснијих ратова и од њих креира виктимизиране и трагичне личности, а све под плаштом националне хомогенизације, никада не може прећи у фазу нормалног живота. То је управо политички циљ, али и политичка вредност коју Вучићев режим наставља да инсталира у Србији како би јачао карактер своје аутократске власти и слабио потенцијале грађанског друштва. Где је он био и шта је заступао 90их знамо и сведочили смо, где би био и са ким би друговао 40их не желим да инсинуирам, али јесам врло забринут ако је за судити по развоју догађаја данас, на чији ток он има највише утицаја. Где год био у том континуираном уништавању грађанског друштва имаће Демократску странку насупрот себе.

Небојша Новаковић, народни посланик