Не смемо да дозволимо да режим мафијашким методама угуши „Kрик“

Демократска странка позива све демократске политичке организације у земљи, новинарска удружења, медијске асоцијације, грађанске иницијативе и целокупну демократску јавност да заједнички и солидарно стану у заштиту новинара и истраживачког портала Kрик који су поново суочени са притисцима и претњом гашењем од стране владајућег режима у Србији.

Људи из самог врха режима Александра Вучића и Вучићеви пријатељи "засули" су редакцији Kрика неоснованим тужбама са одштетним захтевима у укупној вредности од безмало милион евра, а у једној тужби се чак тражи и хапшење новинарке тог портала. На тај начин корумпирана и криминализована власт очигледно покушава да застраши новинаре Kрика и угуши независни медиј који је разоткрио бројне корупционашке афере у којим су главни актери управо највиши представници власти и блиски сарадници Александра Вучића.

Демократска странка упозорава на то да је циљ серије тужби против Kрика да се у коначном угуши слободно, независно и професионално новинарство у Србији. Велики број тужби би и у земљама са независним правосуђем значајно отежао рад сваког јавног гласила јер одбрана од оптужби, таксе и остали трошкови "приступа суду" захтевају и ангажовање великог броја људи и значајна финансијска средства којим независни медији не располажу. У заробљеној држави каква је Србија данас, којом влада спрега политичких властодржаца и организованог криминала, безбројни и дуготрајни поступци у правосудном систему који је готово у потпуности под контролом те спреге, несумњиво представљају смишљен напад, како на једно независно јавно гласило, тако и на слободно и професионално новинарство уопште.

Демократска странка ће путем својих међународних контаката обавестити и европску јавност о новом покушају режима Александра Вучића да мафијашким методама угуши Kрик. Права грађана на објективно, непристрасно и правовремено информисање су универзална и загарантована у свим демократским друштвима, па је и право демократске јавности да их штити тамо где су угрожена од стране ауторитарне корумпиране власти и организованог криминала.

Информативна служба Демократске странке