Миливојевић у Утиску недеље: Србији не треба ни државотворна, ни конструктивна, већ права опозиција

Народни посланик Демократске странке Срђан Миливојевић изјавио је у Утиску недеље да је даљински управљач за руковање злом у Србији у рукама Александра Вучића. Миливојевић тврди да су Вучићу Парада и овај догађај послужили само да склони фокус јавности са огромне кризе у којој се Србија овога тренутка налази
„Александар Вучић је генератор насиља сваке врсте у Србији. И иза сваког насиља стоји потпис Александра Вучића. Он има огроман арсенал зла за којим још увек није посегнуо. Он по потреби вади из тог арсенала Шешеља, Капетана Драгана који је сад заборављен, организује литије ако су му неопходне, води народне патроле да се туку са полицијом. Иза свега тога стоји лично Александар Вучић и његов режим,“ тврди Миливојевић.

Народне патроле не постоје у овој земљи тако што их је организовао Павле Грбовић и Покрет слободних грађана, нити Демократска странка, чак ни госпођа Ђурђевић, сматра Миливојевић. „Народне патроле су нешто иза чега стоји режим. Народне патроле имају своју централу, у Краљице Ане, у Безбедносно- информативној агенцији, јер немогуће је да у овој земљи скупина хулигана одређује како ће се ко понашати, шта ће радити, где ће се кретати, туку полицајце лопатама, ударају и насрћу на полицијска возила, а полиција не реагује баш. Сетите се како је полиција реаговала 2020. године на безазлене демонстрације испред Скупштине Србије, када се режим Александра Вучића толико уплашио да је послао и борна кола, и хамере, и коњицу, и криминалце Вељка Беливука, и остале криминалне групе. Дакле, ово је само једна показна вежба шта све може овај режим као генератор насиља у Србији,“ поручује посланик демократа. Упитан да ли је увредљив коментар да не може нормално бити нешто што пропагирају Александар Вулин и Александар Вучић, Миливојевић је упитао како нешто тако може да буде увредљиво за човека који хоће да буде нормалан, а изговорио је “Убијте једног Србина, ми ћемо стотину Муслимана”. „То је исти човек који се сада огрнуо – преко оног шињела Војислава Шешеља, обукао је европски фрак и хоће да буде европејац, са истом реториком, са истим системом вредности. То је исти онај човек који је протеривао Хрвате из Земуна, то је исти онај човек који је говорио све што је говорио о Хрватима и Мађарима 1995. и 1996. године. И немојте уопште да верујете да њега уопште интересују ни припадници ЛГБТ популације, нити литије, то је човек кога интересује једино ничим ограничена и неконтролисана власт. Онога тренутка када му је власт угрожена, он посеже за својим арсеналом зла. И оно што је веома важно и што треба знати, што треба увек имати на уму, Александар Вучић једну овакву ситуацију ће одмах покрити другом - ово ће бити потрошено за 3 дана, он већ мора да смишља нов план,“ подсетио је Срђан Миливојевић у емисији Утисак недеље.

Једна ствар је ту јако важна: људи, припадници ЛГБТ популације су само један део обесправљених људи у овој земљи. „Немојте заборавити да се опозиционим активистима у овој земљи разбијају главе штанглама, као Борку Стефановићу, немојте заборавити да се деца чланова Демократске странке исписују из вртића, немојте заборавити да су на неком мосту у Шапцу где су протестовали људи аутобусима дошли хулигани, наоружани моткама, и насрнули чекићима и моткама на те људе. Демократска странка ће увек бити уз те људе. Ми смо били и у Пећинцима, и у Шапцу, и јуче смо били на Паради зато што су нека права неких људи била угрожена. Ми те вредности баштинимо 32 године,“ тврди Миливојевић и подвлачи да овде нема никакве аутономије деловања, да је неком сад пало на памет сам да изађе са 4-5 хиљада хулигана, да их окупи на ауто-команди, да они крену онако организовано на полицију. То је добро режирана представа. Док та представа траје, немате да купите млеко, шећер је поскупео пута три, пелет је пута три поскупео, и тако даље, и тако даље.

Миливојевић је гласао за предлог утиска недеље и пожелео да је могао да кандидује још један, свакако ситуацију да је Анита Волчевски, директорка вртића у Пећинцима, одбила да спроведе одлуку просветне инспекције, Снежане Коњевић, и одбила је да врати у вртић децу која су исписана из вртића, којима је забрањено да иду у вртић. У Србији, у земљи где постоји слоган „за сву нашу децу“, деца чланова Демократске странке не могу да иду у вртић у Пећинцима.

„Очигледно је да свако место у Србији има неког свог Лукија и да је свако место у Србији претворено у неле Пећинце. Србијом владају неки нови обор кнезови који су толико имплементирани у власт, ти људи доносе гласове, ти људи имају финансијску моћ, ти људи су господари живота и смрти, али показало се да има неко ко је храбар да изађе пред те људе. Макар та мајка Јелена из Пећинаца сме да изађе, да каже „ја хоћу да моја деца нормално одрастају“. Ја подржавам храброст тих мајки, ја подржавам храброст тих жена. Позивам и своје саговорнике да сви заједно подржимо храброст мајки из Пећинаца, јер тако како се оне боре за своју децу, то је борба за здраву породицу, то је породица која је окосница друштва у којој се родитељи не либе да свим расположивим средствима бране права своје деце,“ поручује Миливојевић. На самом крају емисије Утисак недеље, поново се повела дискусија о наступу у Скупштини. „Седница о Косову је показала да Србији не треба ни државотворна опозиција, ни конструктивна опозиција, треба права опозиција. Ја апсолутно верујем да многи имају тај опозициони капацитет да се супротставе политици Александра Вучића. Ове цене које смо видели, то је политика Александра Вучића. Економска пропаст која је пред нама, то је политика Александра Вучића. Нећете имати струје, то је политика Ане Брнабић и Александра Вучића,“ закључио је Миливојевић.

Информативна служба ДС