Лутовац: Државотворни покрет не могу да праве они који су уништили државу

"Државотворни покрет не могу да праве они који су уништили државу, институције и друштво. То је само покушај да се подели одговорност за све оно што је лоше урађено и са друге стране да се политички профилише на нови начин. Contradictio in adjecto је да неко ко урушава државу прави државотворни покрет," изјавио је председник Демократске странке Зоран Лутовац у емисији Иза вести.
Наиме, на једној страни то би могао да буде покушај да се одстране екстреми са леве и десне стране из политичког главног тока и са друге стране да се прошири центар политичког утицаја. То није нова идеја. У пракси је саветник Александра Вучића Тони Блер то покушао да спроведе. Блеристи су направили Трећи пут, где не постоје класичне идеолошке поделе. Блер је рекао - нема више левице и деснице, већ ми смо прогресивци, ми заузимамо централни политички простор. Председник демократа сматра да не можемо ми, као недемократска држава, да дајемо предлог решења како ће се решити статус Косова, већ је став демократа да нема разговора о статусу док се не демократизујемо. Паралелно са демократизацијом Србије, треба радити на нормализацији живота, што значи нормализовати односе са Приштином, јер када се нормализује живот нема замрзнутог конфликта, него има одмрзнуте сарадње. Када дођемо на одмрзнуту сарадњу, онда ће доћи европске интеграције, када постанемо нормално уређена држава и нормализујемо односе између Приштине и Београда, тада ће се мењати оквир за статус. Ми дајемо оквир за решавање, не дајемо готово решење, то није наш посао.

"Када извршимо паралелно ове радње - нормализација државе Србије и нормализација односа са Приштином, добијамо знатно повољнији оквир у коме се не поставља питање чије је Косово и захтев да се изјаснимо о независности, него је питање како да се уважи и историјско право и етничко право, како да Косово буде заједничко за све оне који тамо живе," подвукао је Зоран Лутовац.

Статус Косова не може да се решава без демократије, без људских права, без владавине права. Грешка је рећи да је то неважно, а да је важан статус. Не можете са аутократом решавати такве проблеме јер свако решење које би потписао аутократа који не пита грађане, скупштину, институције, не може да буде прихватљиво. Потребан је потпуни ресет и промена приступа.

Информативна служба ДС