Лева обала Дунава озбиљно загађена, надлежни да реагују што пре

На данашњој конференцији за новинаре потпредседници Демократске странке Татјана Манојловић и Бранимир Јованчићевић и председник удружења ЕKО-Панчевачки рит Зоран Jанковић представили су резултате узорковања воде и земљишта, у близини фабрике папирне конфекције која испушта воду директно у Дунав, и закључили да је лева обала Дунава недвосмислено загађена.

"Заштита животне средине заузима високо место међу приоритетима Демократске странке. Ми подржавамо развој индустрије и предузетништва, али у исто време инсистирамо на одговорном руковођењу и производњи, што подразумева примену свих мера заштите животне средине. Фабрике које запошљавају раднике су веома важне, али ми морамо да размишљамо и о средини у којој живимо," поручила је Татјана Манојловић.

Професор Хемијског факултета и потпредседник Демократске странке Бранимир Јованчићевић представио је и резултате анализа које су демократе заједно са удружењем ЕKО-Панчевачки рит спровеле септембра 2021. године у референтној лабораторији. Тестиран је велики број параметара, а професор је поменуо само оне најважније, односно, оне који су недвосмислено показали да загађење постоји. Наиме, када је вода у питању, то су биолошка потрошња кисеоника, укупни органску угљеник и хемијска потрошња кисеоника. Параметри важни за загађење земљишта у Панчевачком риту су екстремно висока концентрација изузетно токсичног бензена, метала попут никла и инсектицида који се зове Диелдрин.

"Kада погледате како изгледа лева обала Дунава, није вам потребна хемијска анализа да покажете да загађење постоји, она је ту само да документује и на папиру да је ситуација озбиљна. Ово је један од очигледних примера испуштања воде без претходног пречишћавања воде, један од тежих случајева, и доказ да фабрике оваквих габарита и капацитета морају да поведу више рачуна и заштити животне средине. Постоји несклад између улагања у производни процес и заштиту животне средине јер власнике фабрика нико не приморава на улагања, чак ни када постоје законске обавезе, јер инспекцијске службе не раде свој посао," поручио је Бранимир Јованчићевић.

Зоран Јанковић, председник удружења ЕKО-Панчевачки рит, које четири године води битку да се проблем загађења реши, потврдио је да су до сада на десетине пријава послате водопривредној инспекцији, еколошкој инспекцији, грађевинској, комуналној, Градској, Општинској. Уместо одговора добијали су обавештења која су „вређала интелигенцију“. Једно од тих обавештења било је од водопривредног инспектора у ком је наведено да нема загађујућих материја и да је вода нормалног изгледа, а друго да је фирма почела да се развија за време претходне власти и да сада није њихов проблем. Предузеће Дреник и даље послује без примене мера које би заштитиле животну средину, не поштује чак ни оно на шта ју је инспектор обавезао, а то је чишћење муља.

„Постављам питање Градском заводу за јавно здравље који узоркује воду из таложника и канала, које је закључило да су свих шест узорака начињених за четири године у границама нормале, да ли граница нормале значи да овај канал треба да буде мртав јер у њему нема живог организма? По томе цела Србија треба да буде и без рибљег, и без птичијег фонда, и без дивљачи. Тражили смо и мерење аерозагађења, али није урађено до данашњег дана. Тражили смо партнере међу политичким организацијама заинтересованим за животну средину, али њих је врло мало, углавном су јаки на речима, али их нама када треба изачи на терен и предузети нешто. Препознали смо једну политичку групацију – Демократску странку, која пришла нашем удружењу по питању очувања и унапређења животне средине, ангажовала је овлашчену лабораторију да узоркује воду и земљиште, на томе им се захваљујемо. Добили смо резултате и јасно је - лева обала Дунава је итекако загађена.“ Јанковић је најавио и радикалније мере уколико надлежни не буду предузели ништа у најкраћем могућем року.Информативна служба Демократске странке