Форум жена ДС захтева да се сви насилници не само казне, него и удаље из политичког живота

На Дан борбе против насиља над женама, Форум жена Демократске странке подсећа да је до средине октобра у Србији услед насиља у породици преминуло најмање 17 жена, да је чак 70% жена и девојчица у свом животу доживело породично насиље, и да је ове године драстично повећан број случајева насиља у породици, према подацима којима располаже „Сигурна кућа“.

Поред изложености злостављању у оквиру породице, релативно нова тенденција која изазива нарочиту забринутост је системско злостављање и насиље над женама на радном месту и у јавности.

Јасно је да жене у Србији 2021. године овај дан дочекују као, по свим параметрима, најугроженија друштвена категорија. Поражавајући подаци и суморне тенденције ипак нису неочекивани имајући у виду карактер диктаторског режима који не само да жмури на овај друштвени проблем, већ је један од његових главних извора.

С једне стране смо сведоци бројних мизогиних изјава председника Републике и других високих званичника. С друге стране, јавне функције на листи владајућег картела, од народних посланика, преко министара, до председника општина, обављају чак и лица правоснажно осуђена због насиља над женама или оптужена за педофилију и подвођење. На крају, нарочит вид понижавања жена који је патентирала актуелна власт, јесте њихова злоупотреба у политичке сврхе. Тако смо сведоци да под претњом губитка радног места, жене морају да пружају подршку насилницима, ћуте на увреде, трпе злостављање, подносе бесмислене тужбе, жмуре пред злом... И то од шалтерске службенице у Јагодини или Брусу до бројних министарки које то нису и коначно, станарке виле „Бор“ на Дедињу. И ако узмемо у обзир и последњу вест у низу, да од 30 новоизабраних чланова САНУ нема ниједне жене, схватамо да је додатно погоршана ситуација у свим областима живота.

Форум жена Демократске странке, у име свих жена у Србији позива на солидарност све грађане у заштити мајки, сестара, кћери и унука и захтева да:
•    сви, за које постоје индиције да су вршили било који облик насиља над женама, без обзира на њихово имовинско стање, политичку припадност и функцију, морају бити подвргнути одговарајућој истрази;
•    сви починиоци насиља над женама, без обзира на њихово имовинско стање, политичку припадност и функцију морају бити процесуирани и адекватно кажњени;
•    у склопу лустрације, трајно онемогућити лицима осуђенима за насиље над женама да обављају политичке функције;
•    се уведе нулта толеранција на дискриминацију жена приликом запошљавања;
•    се посебна пажња посвети заштити радних права жена која су угрожена пре свега у производним погонима и здравству;
•    се приликом проглашавања технолошког вишка нарочито води рачуна о самохраним родитељима;
•    се у сарадњи са синдикатима и невладиним сектором системски ради на едукацији жена по питању њихових права.

Информативна служба Демократске странке