Европски пут инспирисан идејама слободе, једнакости и братства

Овогодишњи Дан победе над фашизмом, Европа дочекује у светлу руске инвазије на Украјину, јачања екстремно десничарских и популистичких покрета широм континента.

У овом кључу, наравно, није изузета ни Србија, којој се као некадашњој чланици СФРЈ, 1941. година вратила као бумеранг почетком деведесетих, када су је попут елементарне непогоде поплавиле разне политичке и парамилитарне организације које су неговале култ фашистичких и колаборационистичких формација из Другог светског рата, а на шта нису биле имуне ни остале учеснице рата деведесетих година у Југославији, само у сопственом руху. А последице те блиске нам прошлости живимо и данас, тридесет година касније.

Па ипак, када су песимизам и страх надмашили значај данашњег дана, Демократска странка види простор за деловање, у коме ће се борити против релативизације важности и значења 9. маја, датума када је европски антифашистички савез победио идеологију зла. Јер, 9. мај је преломна тачка, када је Европа кренула путем инспирисаним идејама слободе, једнакости и братства. Стога, Демократска странка има поверења у Европску унију да ће смоћи снаге да превазиђе ове тешкоће, и да се врати на колосек одакле је кренула 1945. године, јер само у тој и таквој Европи је и Србији место. За то смо дужни да се боримо, не само због трагова које су нам оставили наши преци, већ и због генерација које долазе.                

Информативна служба Демократске странке