ДС Најава - Протест "Жене, живот, слобода!" 29.9.2022. године

Махса Амини име је које смо сви добро запамтили. Масха Амини је брутално убијена млада жена у Техерану; убијена је због тога што није „правилно носила хиџаб“. Масха Амини је симбол отпора све репресивнијим ставовима према женама, према њиховом телу и слободама.
Напад на женска права шири се преко свих континената. Масха Амини је опомена свим женама да нам се слободе могу одузети и да их морамо изнова освајати. У цивилизованом свету, људска права, интегритет и достојанство морају се поштовати. Око тога се сви морамо ујединити. Прве на удару губљења слободе јесу жене и њихово право на тело, интегритет, право на живот.

У Србији је од почетка године почињено 23 фемицида. Широм земље, партнери и мушки сродници убијали су жене. Борба против насиља постаје борба за живот и та борба мора бити заједничка. У четвртак, 29. септембра, окупићемо се у центру града, испред некадашњег „Руског цара“ у 19 часова. Позивамо вас да нам се придружите и да заједно пошаљемо поруку одлучности да насиље нећемо толерисати, да живот јесте и мора остати неприкосновено право сваке појединке и појединца.

Ово није женски протест, ово је протест за све убијене жене, за све страдале у борби за слободу у све неслободнијем свету. Скуп организују жене активисткиње из цивилног и политичког сектора.

Између осталих, присутнима ће се обратити:

Татјана Игњатовић, Аутономни женски центар
Јелка Јовановић, новинарка
Биљана Стојковић, Заједно
Тамара Трипић, Мрежа за демократски дијалог
Татјана Манојловић, народна посланица НСРС, Демократска странка
Наталија Стојменовић, одборница СГБ, Не давимо Београд
Александар Марковић, Политичка платформа Солидарност

Жене, живот, слобода!

Информативна служба ДС