ДС Крагујевац: Без слободних медија нема ни демократије

Градски одбор Демократске странке реаговао је саопштењем за јавност, на оптужбе локалног одбора СНС, према порталима и новинарима из Крагујевца, који су се критички осврнули на политичку злоупотребу обележавања дана прогона Срба из РСК 1995 године. 

Градски одбор Демократске странке пружа безрезервну подршку крагујевачким новинарима, порталима, а посебно Гласу Шумадије, који се због начина извештавања о државној прослави „Олује“ нашао на мети локалног одбора Српске напредне странке. У једном Крагујевцу, месту настанка српског новинарства и „Новина сербских“, неопростиво је да се било која организација, на тај начин, увредама и дисквалификацијама, односи према медијима и новинарима. Посебно је опасно и неприхватљиво када то чини странка на власти, јер на тај начин угрожава безбедност припадника ове професије, цртајући им мету на челу.

Какав је однос локалних напредњака према медијима најбоље показује то што је град на Лепеници пуних пет година био једини град чија локална самоуправа, супротно закону, није расписивала конкурсе за финансирање медијиских садржаја. Међутим, свих тих година је уредно финансирала рад локалне телевизије РТК, очигледно због изостанка критичког односа према власти, па чак и покривала дугове настале у периоду приватизације. Са друге стране, показала је потпуну незаинтересованост да помогне једином градском недељнику и другим слободним медијима, који нису пристали да одустану од новинарских постулата да грађане тачно, правовремено и истинито информишу, финансијски их исцрпљујући на такав начин. Другим речима, напредњаци уважавају и финансирају само оне медије који прихватају да им странка на власти одређује уређивачку политику.

Напад на независност и достојанство представника седме силе у Крагујевцу показује да је обећање да ће „цветати хиљаду цветова“, односно да ће Србија коначно постати демократска земља у којој се развијају дијалог и толеранција, још једно у низу лажних обећања актуелне власти.

Демократска странка ће увек чврсто стајати у одбрани вредности уређеног друштва у коме је слобода медија један од његових носећих стубова.

Извор: Великипарк