Дан рудара у сенци несреће у руднику Соко и јаловине у Тенту

Отворено писмо РО ДС за енергетику и рударство

Актуелна власт је најавила да ће 6. август, Дан рудара Србије и 120. годишњицу савременог рударења у нашој земљи, обележити у Бору, са богатим културним и спортским догађајима, традиционалним концертом и уручењем признања најбољим радницима.

Ми, окупљени око Демократске странке, протеклу годину памтићемо по апсолутном понижењу рударске професије коју је грађанима Србије приредила ова власт. У поподневним и ноћним сатима 11. децембра 2021. престала је са радом наша највећа термоелектрана. Дугогодишње бахато управљање групе СНС кабадахија, имало је високу цену по енергетски систем Србије. Директна и индиректна штета се процењује на преко милијарду евра. Ова невероватно велика сума могла је бити искоришћена за градњу преко потребне хидроелектране Бистрица или Ђердапа ИИИ и за поправљање материјалног положаја и услова рада рудара. Уместо тога партијски кербери су се обрачунавали са сваким искусним инжењером рударства који се крајње добронамерно усудио да им укаже на пропусте и да раде мимо правила струке. Ми обећавамо рударима да ћемо прецизно утврдити кривицу сваког ко је учествовао у ланцу одлучивања и да нећемо дозволити да ова велика брука остане некажњена и да падне у заборав.

У несрећи која се десила у руднику “Соко” 1. априла ове године погинуло је осам рудара. Најмлађи погинули рудар имао је свега 31 годину. Настрадали су рудари Дарко Златковић (1979), Ненад Тривунац (1985), Петар Петровић (1991), Радован Грујић (1975), Бранко Чокирило (1966), Бранислав Златановић (1967), Братислав Живковић (1963) и Бојан Стајић (1988). Са великом неверицом смо примили одлуку Основног јавног тужилаштва у Алексинцу, од ког смо очекивали да јавности одговор на питање зашто ће дванаесторо деце расти без својих очева, а нарочито на оно кључно - ко је за то крив. Тужилаштво у Алексинцу је сувопарним бирократским речником саопштило да нема основа за покретање кривичног поступка против било кога због несреће у руднику Соко код Сокобање. Породице су најавиле борбу за истину и правду, а Демократска странка ће их истрајно подржавати у тој борби, како пред домаћим тако и међународним институцијама. Последице велике несреће у руднику Соко ће тек избити на површину, а однос ове власти према рударима најбоље се може сагледати у чињеници да је недавно пре ове несреће у овом руднику дошло до смене на руководећем месту. На функцију директора уместо дипломираног инжењера рударства постављен је правник из БИА, недовољно стручан кадар за овакав посао. Његово претходно искуство га пре кандидује за управника казнено-поправне институције или неког радног логора, а никако рудника. Кроз ову призму се прелама тешко сазнање да се рудари доживљавају као потрошни материјал у канџама СНС машинерије која троши и слама људе.

Тужан је овај овогодишњи дан рудара и никаква медијска и естрадна приредба која жели да скрене пажњу и замагли болну стварност, неће моћи то да сакрије. Демократска странка ће бити увек ту да скупа са рударима постојано и истрајно ради на побољшању услова њиховог рада, бољег социјалног положаја и безбедности, а посебно у Бору, Мајданпеку и свим подземним рудницима. Сви видимо да испуњење ових циљева није могуће у сенци једног јединог човека који доноси све одлуке и без медијских слобода, без демократије и владавине права.

Желимо вам сретан дан рудара у нади да ћемо наредни, заједничком борбом и залагањем, дочекати у знатно бољим околностима.

Ресорни одбор Демократске странке за енергетику и рударство