Бацотић: Институције у Србији су страначка батина Српске напредне странке

„Србија је постала Kолумбија на Балкану и морамо хитно да реагујемо. Хајде, прво да сменимо ову власт, па ћемо се смењивати сваке године и раније, као у Италији. Смењивост власти је суштина демократије. Власт у Србији је смењивана 2004, 2008. и 2012. године и зашто је то сада проблем? Није ваљда да је ово сада најбоље што имамо у земљи?“

То за Данас каже др Жељко Бацотић, председник ужичких демократа и угледни лекар специјалиста урологије у ужикој болнци, коме је полиција у суботу, уочи блокаде саобраћајнице у том граду, закуцала на врата породичног стана и пренела му упозорење режима да би требало „да се окане опозиционих активности и организовања протеста и блокада. И поред тога, био је на блокади.

Зашто сте се политички ангажовали, када имате професионални и лични углед у граду, а и материјално сте збринули своју породицу?

– То нису ограничавајићи фактори за друштвени и политички акивизам. Људи који имају лични и професинални дигнитет требало би да се јавно ангажују и да се баве проблемима друштва. На њих би требало да се угледају грађани, како бисмо заједно отерали ово зло са политичке сцене Србије. Ни ја се, до пре неколико година, нисам бавио политиком, али сам у све то ушао из нужде и потребно је да се тој броби придружи што више људи.

Ви сте, од пре пола године, председник ужичког одбора ДС. Јесте ли се покајали због таквог вида ангажовања?

– Било је дилеме о томе да ли да се ангажујем и на такав начин, али морао сам нешто да преузмем, јер не желим да трпим све ово што нам се дешава. Знао сам да ће бити последица и непријатности, али носим се са њима. Много боље се  осећам. Осећам да радим нешто корисно и изазивам реакцију власти криминалне Српске напредне странке. То је зло, које се неоправдано омасовило и кога Србија што пре треба да се ослободи. Све су то ликови из Милошевићевог доба, за које смо мислили да је то њихова најцрња фаза. Међутим, после тридесет и једну годину, након свега што су нам урадили, они поново одлучују о нашим животима. Они су мој лични пораз и пораз целог нашег друштва. То је неподношљиво и због тога сам се ангажовао.

Полицајци су долазили на врата Вашег породичног стана, као и на врата још неколико Ужичана уочи суботње блокаде пута у Ужицу, и пренели Вам поруке „из Београда, одозго“ да се оканете опозицоних активности и организовања протеста. Kако сте доживели то упозорење?

– То је још један у низу покушаја застрашивања и притисака. То је доказ о злоупотреби институција, које је СНС претворила у своју страначку батину. Толико је то абнормално да човек, једноставно, буде затечен. То се није десило само мени, већ и многим људима у педесетак градова Србије, што значи је у питању синхронизована акција режима с цијем да се изврше притисци на људе који протестују, али власт у тој намери није успела.

Јесте ли Ви и Ваша породица уплашени због таквих „порука“ и притисака режима?

– Старијем сину смо све то објаснили, али не и млађем јер он још увек не разуме шта се дешава. Супруга и ја се нисмо уплашили, пошто је то очекивана шарада режима. И супруга и ја смо лекари специјалисти и имамо опцију да, као и други здравствени радници, одемо из Србије, али нећемо. Нећемо да одемо, да би се батинаши и нарко-дилери ширили Србијом.

И Ужичани су, у суботу, доказали да се не плаше, јер је блокада била један од најмасовнијих протеста последњих неколико година…

– Била су два или три протеста „1 од 5 милиона“, пре бојкота последњих избора, која су можда била и бројнија, али протест у суботу је био успешан и масован, јер су му се придружили многи грађани, који ниси чланови партија. Тако и треба да буде, кад постоје и воља и мотив.

Ипак, шеф државе Александар Вучић поручује да „улица неће водити политику у Србији“ и како тумачите такву поруку?

– Можда политику у Србији треба да воде његови са трибина? Нико не жели да буде на улици по овој хладноћи да би захтевао од државних инститиција да раде по закону, за шта их плаћамо. Погледајте Народну скупштину. Она је историјска срамота Србије. Једноставно, нема начина да се кроз институције уреди земља и због тога се револт грађана преселио на улицу. Нема „вентила“ у друштву. Све институције су урушене и партократија је „појела“ Србију.  Ово је последњи тренутак да реагујемо и уредимо земљу.


Интервју објавлјен у дневном листу ДАНАС


Информативна служба Демократске странке