Трибина Демократске и Народне странке: Животна средина Панчева - има ли напретка?

Можда је проблем аерозагађења за Панчево прошлост, али су сада проблем подземне воде јер смо пољопривредна средина.


Панчево, 14. јун 2022. године

У организацији ресорних одбора за заштиту животне средине Демократске и Народне странке у Купеу је одржана трибина “Заштита животне средине Панчево - има ли напретка?”.

На трибини су говорили:

- проф. др Бранимир Јованчићевић, потпредседник Демократске странке и председник Ресорног одбора Демократске странке за заштиту животне средине, 

- др Александар Анђелковић, председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине,

- мр Саша Хаџи - Перић, члан Ресорног одбора Демократске странке за заштиту животне средине.

Модераторка трибине била је Алиса Коцкар, портпаролка Демократске странке.

Гошће трибине биле су и заменица председника Демократске странке Драгана Ракић, потпредседница Демократске странке Татјана Манојловић, потпредседница Народне странке Марина Липовац Танасковић и председник Извршног одбора Демократске странке Срђан Миливојевић


Универзитетски професор, биохемичар, који се деценијама бави екологијом, а био је и на челу расформиране државне Агенције за хемикалије др Бранимир Јованчићевић, који је изабран и за посланика ДС на прошлим изборима оценио је да 25-30 битних помака у Србији у овој области нема.

Он је упозорио да је у Србији у 2021. години било 130.000 дивљих депонија, уз примедбу да је тешко да их је сада мање.

Као експерт он је још 1997. године радио на утврђивање еко статуса подземних вода Рафинерије нафте Панчево. Упозорио је на значај проблема подземних вода које су на алувијалној равни на којој се Панчево  налази, на дубини од тек 10так метара, те да су под дирекним утицајем Дунава, који често високим водостајем гура загађење кроз те воде ка земљишту.

Упозорио је да је можда проблем аерозагађења за Панчево прошлост али су сада проблем подземне воде јер смо пољопривредна средина.

Говорећи о води за пиће у Кикинди и Зрењанину, рекао је да су загађивачи као што су арсен и бром нативни, дакле из природе, те да је ту једино решења повратна осмоза.

Он је нагласио да је простор Панчева специфичан и да су то улазна врата за целу Војводину, што се загађења тиче.


Некадашњи оснивач НИС-ове службе за заштиту животне средине и члан Ресорног одбора ДС-а за заштиту животне средине, који живи у Панчеву, магистар Саша Хаџи Перић сећајући се шта су све Панчевци преживели током деценија са хемијском индустријом која је била и бомбардована рекао је да са функције у нафтној компанији није могао увек да говори пуну истину, односно да је морао да је ублажава,  спомињући и “омчу о врату”.

Он је рекао да је загађење од бомбардовања Панчева стигло до Норвешке, где је измерено.

Рекао је да је током бомбардовања наређивана евакуација Рафинерије при бомбардовању Петрохемијске хлорне линије, ка Старчеву, због правца ветра.

Навео је да је земљиште у јужној зони натопљено отровима, рекао да још био у НИСу када су имали најмодернију технику којом је то утврђено, навео и да су пијезометри затроване подземне воде налазили на 3-5 метара дубине.

Он је упозорио на проблем управљања отпадом, оценио да влада грађевинска анархија Панчевом што доноси нова додатна оптерећења здрављу грађана.

Подсетио је и на складиштење без пуне документације вештачког ђубрива у Стаклари, и запитао се којом технологијом, да ли старом, ће се обнављати производња вештачког ђубрива у Азотари.

Он је истакао да ДС има стручњаке и знање да се стање у заштити животне средине побољша, те да је неопходно анимирати младе по школама како би се проблеми брже решавали.


Доктор Александар Анђелковић из ресорног одбора Народне странке оценио је да од екологије нема области у Србији о којој се више прича а мање ради.

Он је оценио да у Србији не постоји систем, односно држава, у области заштите животне средине, као ни у осталим областима.

Говорећи о Панчеву, рекао је да је вода на купалишту у Иванову 5. категорије, значи није за купање, нагласио да је за град који је деценијама у “топ 5” по загађености мало четири мерна места, а истакао је да је градска депонија на Доловачком путу једна од бољих у Србији, те додао да није направила садашња власт.

Он је затражио да на медијском јавном сервису уз временску прогнозу свакодневно буду и информације о актуелном стању животне средине и загађености.

Упозорио је на слабу јавну видљивост, прикривеност података о квалитету воде за пиће у пуно средина у Србији.

Оценио је да се лоше стање свесно прикрива због социјалног мира, те да корист од тога има група која је на власти  а осталим грађанима како буде.

Он је упозорио и на проблем не пречишћавања отпадних вода, комуналних а посебно из привреде.


Као гост трибине обратио се и активиста из Јабуке Радомир Орловић који је указао на значај ефикаснијег градског превоза и вожње бицикала у смањењу загађења, те позвао да се сада јасен, багрем и храст уместо патуљастог дрвећа што је у Панчеву тренд.


Извор (већег дела текста): 013info.rs