Положен венац на спомен плочу др Зорану Ђинђићу

Да Србија буде земља у којој ће избори бити поштени, где ће људи живети од свог рада, где ће се ценити труд, поштен рад и однос према сопственој држави као нечему што нама припада.

Панчево, 12. март 2022. године

Представници Демократске странке и њених коалиционих партнера, Народне странке и Странке слободе и правде данас су, поводом 19 година од убиства др Зорана Ђинђића, положили венце и цвеће на његову спомен плочу у Панчеву.

О убијеном председнику Владе Србије и Демократске странке говорио је председник панчевачког Градског одбора ДС, Зоран Јовановић, који је Ђинђића и лично познавао.

Јовановић нас је подсетио да је идеја мира била једна од Ђинђићевих водиља.

- У овом актуелном моменту бесни рат у Европи, а пре 23 године ми смо били жртва једног сличног рата и врло добро разумемо шта се догађа. Др Зоран Ђинђић је крајем деведесете године врло свесно напустио врло сигурно и удобно место професора филозофије у Бечу да би се вратио у Србију и учествовао у стварању једне политичке организације. У том тренутку читава политичка сцена и она на власти и она у опозицији и већински део становништва је био за рат. А Зоран Ђинђић је учествовао у стварању организације која је већ тада, врло храбро рекла – ми смо за мир. Та идеја је била јерес у том тренутку и требало је десет година да она у земљи Србији буде схваћена. Идеја да је мир много важнији од било чега другога и да се проблеми не решавају ратом, рекао је Јовановић.

Председник ГрО ДС-а нам је објаснио и колико је Ђинђић желео поштене изборе у Србији, баш у тренутку када смо пред новим изборима у нашој земљи.

-   Др Зоран Ђинђић је још деведесет девете године рекао једну мисао, међу многима које ми памтимо: Србија заслужује поштене изборе. Тадашња опозиција је, под одлучујућим утицајем и руководством Зорана Ђинђића извојевала  победу и дала шансу овој земљи да крене путем нормализације и постане држава која ће бити држава њених грађана. Ми смо тиме добили наредних 12 година оно што је он желео – поштене изборе. Десет година после тога, 2022. године, ми се спремамо за изборе под никад горим условима – идеје Зорана Ђинђића су врло кратко живеле у земљи Србији. Чланови Демократске странке су ту, да са својим коалиционим партнерима те идеје Зорана Ђинђића поново врате у Србију. Да Србија буде земља у којој ће избори бити поштени, где ће људи живети од свог рада,  где ће се ценити труд, поштен рад и однос према сопственој држави као нечему што нама припада. Ми то у овом тренутку немамо. Мотивација нам је да се боримо за његове идеје, казао нам је Јовановић.


Извор текста: 013info.rs