Небојша Новаковић у Панчеву: На локалном нивоу је велика репресија, овде се званичници заправо ништа ни не питају

Панчевачки Градски одбор је локалне изборе схватио озбиљно и већ се припрема за њих, те је о томе и известио председника Покрајинског одбора. Новаковић је додао да је Демократска странка била наклоњена томе да уједини све опозиционе снаге, те да ће тако бити и на предстојећим локалним изборима.


Панчево, 01. јун 2022. године

Председник Покрајинског одбора Демократске странке и будући народни посланик у новом сазиву Скупштине Србије Небојша Новаковић данас је посетио панчевачки Градски одбор Демократске странке.

Овом приликом Новаковић је истакао да су Војводина, самим тим и Панчево и Јужни Банат највеће жртве Српске напредне странке.

- Њихов недосањани политички сан је да овде буду прихваћени. Услед те неприхваћености иде врло дубока репресија. Ја верујем да и сад у Панчеву  већина људи хоће да се бави својим послом поштено, да дижу своје породице, да живе у уређеном граду и који су грађански оријентисани, казао је Новаковић.

Са панчевачким демократама он је анализирао резултате избора, али и разговарао о предстојећим локалним изборима.

- Заправо највећи акценат стављамо на то да се што пре оформи тим који ће се већ сад припремати за локалне изборе.  Не бих да ти локални избори буду предмет мањег интересовања од овог који смо имали на парламетнарном нивоу. Дошао сам да замолим људе да већ сада отворимо ту тему, да до септембра формирамо изборне штабове, објаснио је Новаковић

Панчевачки Градски одбор је локалне изборе схватио озбиљно и већ се припрема за њих, те је о томе и известио председника Покрајинског одбора. Новаковић је додао да је Демократска странка била наклоњена томе да уједини све опозиционе снаге, те да ће тако бити и на предстојећим локалним изборима.

- То није увек захвалан задатак, то није нешто што увек изгледа као најбоља могућа понуда, али докле год мислимо да доприносимо општем интересу тако ћемо радити. И овај пут ћемо покушати да ујединимо искрене опозиционаре, да се смањи ниво личног анимозитета и да пред људе заиста изађемо са нечим, а локална политика итекако даје простора за то, изјавио је Новаковић.

Такође је истакао да је анализа резултата у Панчеву показала да су бољи него у републици.

- То није мали капитал. Тај капитал може бити већи, али може и да се распе, све зависи како њиме управљате. Политика томе заправо и служи. Мислим да у Панчеву има доста социјалних окидача. Мислим да људи овде јасно виде шта се ради, овде је било и лоших кадровских решења, лоших потеза који онда као последицу имају лош квалитет живота људи, а било је и људи из Вучићевог криминалног миљеа који су овде били итекако присутни. Грађани знају шта се овде дешавало. Друго је питање колико је сада храброст нешто на шта се може рачунати у сваком моменту и појединца који је незаштићен. На локалном нивоу је велика репресија, овде се званичници заправо ништа ни не питају, они центри моћи из партије су заправо ти који одлучују, објаснио је председник Покрајинског одбора ДС-а.

Новаковић се осврнуо и на актуелни политички тренутак у Србији.

- Ако је код појединаца и постојао тренутак оптимизма да ће се Србија бар мало приближити неким нормалним процедурама па бар имитирати институције, то се не дешава и по свој прилици се неће ни десити. Скандалозно је да се пред бившим парламентом полаже заклетва и то пред истим парламентом због кога је Вучић и расписао изборе негде посредно признавши да је нелегитиман, казао је Новаковић.

Он је рекао и да не зна када се може очекивати верификација посланичких мандата.

- Вучић је најавио владу у јулу, та влада треба да се бави енергетиком и кризом. Нисам оптимиста по том питању, мислим да Вучићу одговарају две ствари да пролонгира, једна је да се заврши рат у Украјини, с тим што мислим да му је рачуница погрешна зато што завршио се рат у Украјини или не, остатак света ће према Путину имати исти став и у том смислу он не може остати недоречен по питању санкција. Друго, што је нека његова жеља на неки средњи рок, о чему сања, је повратак неких центара моћи које је изгубио са Ангелом Меркел и Трампом. Он би се вероватно обрадовао неком новом порасту светске аутократије где би се он одлично уклопио и где се иначе уклапа. Његов нови полузаштитник,  и зато задужује Србију и купује авионе је Емануел Макрон јер им се поклапају интереси. Интереси које Макрон јавно вербализује против проширења Европске уније, е то је исти интерес Вучића, јер он неће у Европску унију, али не сме то јавно да вербализује. Отуда долази то врло природно партнерство, објаснио је Новаковић.

Извор: 013info.rs