20 година од убиства др Зорана Ђинђића

Демократска странка заувек ће бити кућа Зорана Ђинђића и као легитимни наследници његове политике знамо шта су нам задаци у будућности.


Панчево, 12. март 2023. године 

Представници Демократске странке Панчево су, поводом 20 година од убиства др Зорана Ђинђића, положили венце и цвеће на његову спомен плочу у Панчеву.


У овом актуелном моменту бесни рат у Европи, а пре 24 године ми смо били жртва једног сличног рата и врло добро разумемо шта се догађа. Др Зоран Ђинђић је крајем деведесете године врло свесно напустио врло сигурно и удобно место професора филозофије у Бечу да би се вратио у Србију и учествовао у стварању једне политичке организације. У том тренутку читава политичка сцена и она на власти и она у опозицији и већински део становништва је био за рат. А Зоран Ђинђић је учествовао у стварању организације која је већ тада, врло храбро рекла – ми смо за мир. Та идеја је била јерес у том тренутку и требало је десет година да она у земљи Србији буде схваћена.

Данас шаљемо снажну поруку да смо и даље чврсто решени да се оствари визија коју нам је он оставио у наслеђе, а то је визија модерне и  демократски уређене државе, модерног грађанског друштва.


Све оно против чега се борио покојни премијер и председник Демократске странке др Зоран Ђинђић актуелно је и данас, али у још опаснијем облику. Спрега државе и криминала никад није била јача и интензивнија, док се борба са криминалом своди само на таблоидне наслове. Медији поново воде хајку против свакога ко другачије мисли, неистомишлјеницима се као некада цртају мете на челу, а наши грађани поново одлазе у свет бежећи од безнађа.

Демократска странка заувек ће бити кућа Зорана Ђинђића и као легитимни наследници његове политике знамо шта су нам задаци у будућности. 

Демократска странка је основана као брана једноумљу, реоснована да би Србија била цивилизовано друштво високо освешћених грађана посвећених истом циљу - живети достојно времена у ком се налазимо. Основани смо како би Србију мењали на боље, а неретко смо због тога плаћали велику цену. Највећу смо платили на данашњи дан, пре 20 година када је извршен атентат на премијера и прадседника Демократске странке др Зорана Ђинђића.


Пораз нашег друштва је то што сада владају они који су били природни и најострашћенији непријатељи највећег реформатора у нашој новијој историји, а победа је у томе што политика и визија Зорана Ђинђића и даље живи. Поред свега Демократска странка и даље постоји и никада није била одлучнија, није била спремнија да преузме одговорност да спроведе потребне реформе и да Србију учини модерном и уређеном државом.


Мисија Демократске странке је увек иста и спремни смо  да поново одиграмо важну улогу, сменили смо Милошевићев режим, сменићемо и Вучићев.


Градски одбор Демократске странке Панчево